Základy péče o kapry Koi a okrasná jezírka na jaře, 2. část
14. února 2009
Další informace o tom, jak se při nástupu nového vegetačního období postarat o Nishikigoi...
Stěhování ryb ze zimoviště do jezírka
Při převádění japonských Nishikigoi ze zimní odchovny do zahradní nádrže musíme dbát hlavně na to, abychom tuto operaci prováděli v období, kdy máme stejně teplou vodu na obou místech. To znamená, že v momentě, kdy kapry Koi přenášíme, by měla být voda jak v zimovišti, tak i v jezírku stejně teplá (+/- 2 až 3 stupně). Pokud tomu tak není, je možné vodu v zimovišti ochladit, např. vypnutím topících těles. Je to většinou jednodušší, něž kontinuálně ohřívat vodu v jezírku! Při manipulaci s rybami používáme kesery nebo transportní rukávy, je to nejlepší způsob, jak Koi neporanit (nabídku těchto pomůcek si můžete prohlédnout v našem E-SHOPU)
Ryby bychom neměli v žádném případě vysazovat ven dříve, než dokážeme zajistit v zahradní nádrži teplotu 15oC. Pokud musíme kapry Koi transportovat na delší vzdálenost (např. na chatu či chalupu) převážíme je v pytli s vodou a pod kyslíkem. Také je lepší po dobu 2 – 3 dnů před převozem nekrmit!
Kontrola chemismu vody
Díky tomu, jak se na jaře mění teplota vody a v souvislosti s ní kolísá i koncentrace oxidu uhličitého, může se nám měnit také pH. Abychom ho udrželi v optimální hodnotě, můžeme si pomoci použitím některých prostředků, které pH stabilizují. Většinou se jedná o látky, zvyšující tzv. uhličitanovou tvrdost. Čím větší uhličitanová tvrdost vody totiž je, tím stabilnější je i její pH. Hodnota uhličitanové tvrdosti vody v tomto období by měla být kolem 8 – 10 stupňů německých. Důležitý je i obsah rozpuštěného kyslíku ve vodě, který můžeme regulovat tím, že zapneme vzduchování, popř. pokud jsme ho používali v zimě na mělčích místech jezírka, přesuneme ho do prostoru s větší hloubkou.
Kontrola ryb
Mezi velice důležitou činnost patří na jaře také kontrola ryb, které trávily zimu pod ledem. Při této činnosti se zaměřujeme na to, abychom zjistili, v jakém stavu kapři Koi po zimě jsou a jestli nemají na těle malé vřídky, prokrvená místa nebo zbytnělé šupiny. Většina bakteriálních chorob se začíná objevovat na břišní straně ryb, a tak pohled shora většinou nic neřeší. Je tedy lepší ryby odlovit a důkladně prohlédnout. Při prohlídce Nishikigoi bychom neměli zapomínat také na žábry, které by u zdravých ryb měly být světle červené, nikoliv bledé nebo dohněda zbarvené. Při jarní kontrole je také důležité rybu pod vodou mokrou rukou pohladit po šupinách směrem od hlavy k ocasu a také na břiše. Děláme to z toho důvodu, abychom se ujistili, že je ryba přirozeně kluzká a má dostatek slizu. Pokud při tomto pohybu narazíme na lehce drsné místo, může to být příznak nastupujících bakterióz a je třeba zjednat po dohodě s veterinářem nápravu.
Jezírko na obrázku byste mohli najít na jedné zahradě v Teplicích, naše firma k němu dodávala filtraci.
Zdravé Koi v zahradním jezírku přeje Luděk Štěch, Alcedor Zliv