V Japonsku 3.den
11.listopadu 2015
Třetí den...
...hned po snídani jsme se vydali přes krásné vyhlídky k chovateli Koda, který chová metalické Koi a Goshiki, prohlédli jsme si Nisai i starší ryby, ale nic nás nezaujalo, a tak jsme pokračovali dál. Protože dnešní den byl dnem zásilkovým, (tedy dnem, kdy se balí nakoupené ryby z minulého týdne a každý chovatel přiveze svoje ryby ke kamionu, kde je naloží a kamiony je odvezou na letiště do Tokya) , tak ne všichni chovatelé měli čas se nám plně věnovat, a proto jsme si vybírali jen ty, kteří balili méně boxů. V rychlosti jsme proběhli farmu Miya a po té jsme si již prohlíželi ryby u Miyatorasan. Miyatora je velmi známá farma s chovem Gosanke, Shusui, Kinki Utsuri a Kujaku. Počasí nám dneska opravdu přálo („ii tenki desu ne!“), ryby, které jsme nakupovali třeba u Marusakasan, přímo zářily barvami, stejně jako podzimní niigátské hory. Další nákupní zastávkou byl chovatel Chogurou, super specialista na Platinum Ogon. Sám majitel nám vybral pár ryb a s trvale přívětivou náladou a věčným úsměvem na tváři se s námi po krátkém rozhovoru rozloučil. Nemohli jsme vynechat asi minutu vzdálenou odchovnu Marusei Koi farm ( Hirasawasan) ve vesničce Kawaguchi, abychom zase viděli tisíce a tisíce ryb. Právě přijeli z výlovu ( Ike age) , a tím bylo naše nadšení ještě větší. I přes to, že měli chodbu plnou zabalených ryb na dnešní expedici, přijetí bylo jako vždy velice příjemné. Tréning v japonštině je pro mě vždycky radostí a tak se dovídám poslední rodinné události a už letíme na „prkna, která znamenají vidět ryby“ a prohlížíme Jumbo velikosti v počtech, které jen málo kde uvidíte. Ještě se sem vrátíme ke konci týdne a tak jsme jeli dál. Oběd v restauraci, kde to nejde nedat si obří garnáty (Ebi), nás nabudil do další návštěvy a to u farmy Iwashita, malého chovatele s produkcí jen těch lepších jedinců od Asagi, Doitsu Hariwake, Doistu Ochiba Shigure... Balilo se balilo a tak se zase budeme vracet. Další zastávkou je pan Yamaju již s malým počtem ( vyprodáno) starších Shusui a D. Ochiba Shigure, ale s perfektní zásobou Tosai na příští jaro. Opouštíme téměř vrcholky místních kopců a sjíždíme směrem k Ojiyi kolem velmi známé odchovny Izumiya Koi farm, kde se vláčně pohupují opravdoví obři. Metr délky a více nejsou vzácností. I přes to, že v průběhu zemětřesení v roce 2004 ( 9,7st.) došlo na této farmě k velkým ztrátám, ukazuje mi Izumiyasan Sanke staré 35 let,cca 100 cm. Prohlížím Nisai Yamabuki, bohužel již jen mlíčáky (Osu), předávám malé becherovky a jedeme zase na známá místa, v tomto případě Maruhiro Koi farm. Necháváme si ukázat nějaké krasavce vhodné i na Azukarigoi, ( Koi, které si koupíte ve stáří Nisai necháte je u chovatele za poplatek 2 – 3 roky. Potom si rybu odvezete) a s příslibem návratu letíme na místo, kde se nakládají Nishikigoi pod přísným dohledem autorizovaných úředníků, do půlky světa. Za 50 minut je hotovo a tři kamiony odjíždějí směr Tókyó. Ještě je světlo (cca 4 hodiny odpoledne ) a to znamená, že odchovny u Isa Koi farm nám ještě něco prozradí. Úplně nová hala přechovává Azukari Sansai, Yonsai Showa, takže se odcházíme podívat na Nisai a Tosai Showa. Stmívá se a nezbývá nic, než cesta na hotel. Tak zase zítra.
Hezký den přeje Luděk Štěch
Tel.č.: 00420 602443858
E-mail: stech@alcedor.cz