English
Česky

56/1. Krmení ryb na jaře

30. dubna 2021

Při zvýšených teplotách vody v zahradním jezírku se logicky zvyšuje i aktivita námi chovaných ryb a my začínáme přikrmovat.

 
   V tomto okamžiku bychom se měli snažit hlavně o to, aby se díky správnému přísunu potravy dostaly ryby do kondice. 
Při teplotách kolem 10 oC tedy začínáme krmit granulemi, které jsou bohatší na tuky a mají menší obsah bílkovin. Velmi důležité je na jaře ryby tzv. prokrmit vitaminy, a to buď rozpustnými ve vodě nebo v tucích. Pokud použijeme vitaminové 
přípravky rozpustné v tucích, rozpustíme je v oleji a ten buď nastříkáme na granule nebo do něj suchou potravu pro ryby namočíme. V tomto případě samozřejmě použijeme raději krmiva, která mají nižší obsah tuku (např. 3 - 4 %), protože budou olejovou emulzi lépe přijímat. Z vitaminů je na jaře velice důležitý hlavně vitamin C, protože působí proti stresu a zároveň velmi kladně ovlivňuje imunitní systém našich ryb. 
Pokud nechováme ryby za účelem profesionálního rozmnožování, postačí nám krmivo, které se označuje jako tzv. plnohodnotné celoroční. Protože jsou ryby po zimě oslabené a mají spotřebován v podstatě veškerý tuk ze svaloviny, musíme se ho snažit správnou výživou rybám doplnit. Kombinace vitaminů rozpuštěných v tucích je tak ideální variantou. Ryby tak získají dostatek energie a zároveň jejich imunitní systém a s ním související zdravotní stav podpoříme vitaminy. 
V chladných teplotách samozřejmě kapři Koi neradi vystupují až k hladině, a tak místo plovoucího krmiva použijeme raději granule potápivé. Z vlastní zkušenosti ale vím, že jarní období, kdy ryby preferují před příjmem plovoucích granulí krmivo, které se potápí, je velice krátké, a tak, pokud je příznivé počasí, tuto výměnu typu krmiva pro kapry Koi provádět nemusíme. Pomocí plovoucích granulí přilákáme Nishikigoi ve velice krátké době k hladině, kde je můžeme následně dobře zkontrolovat. Z období, kdy má voda 5 oC, se při nástupu klasického jara můžeme dostat na teploty 10 - 12 oC třeba během 10 - 14 dnů. Obecně samozřejmě platí, že čím kratší je období, v němž se teplota vody dostává z 5 na 12 - 15 oC, tím pro ryby lépe. Souvisí to i s některými virovými (např. jarní virémie) a bakteriálními chorobami, kterým se v tomto teplotním období zvláště daří. Právě proto je v této době důležité včasné krmení a přísun vitaminů, ale pozor, ryby nekrmíme tak jako v létě, ale krmíme podle teploty vody.
Kapři Koi v těchto teplotách totiž tráví daleko delší dobu než v letním čase, a tak se vyplatí sledovat v jarním období na dně rybníčku množství výkalů a podle jejich zabarvenosti zjistit, jestli obsahují nebo neobsahují nestrávené krmivo. Při teplotách kolem 7 - 10 oC totiž trvá zhruba 4 dny, než kapr Koi přijaté krmivo zpracuje. Tento stav samozřejmě souvisí s enzymatickou 
činností ryb, kdy enzymy podporující trávení v nižších teplotách tak intenzivně nepracují. Pokud tedy budeme krmit v kratších časových intervalech (ryby na jaře budou krmivo přijímat už ochotně), zátěž na játra je tak vysoká, že může dojít k jejich celkové degradaci a v nejkrajnějším případě až k úhynu ryb. Těmto problémům se dá samozřejmě velice jednoduše předejít tím, že vodu, pokud tu možnost technicky máme, budeme na jaře ohřívat. 
 
 
Obsah článků vychází z naší první české  knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858

 

 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook